Beleven

Ook in de winter gaan we zoveel mogelijk naar buiten en beleven we de verschillende weersomstandigheden in het bos. Als het gesneeuwd heeft en Pollewop’s modderkeuken veranderd is in een echte sneeuwkeuken ontstaat er een heel ander spelplezier vol ontdekking, verwondering, fantasie en creativiteit. Als er buiten geen sneeuw ligt beleven we de winter binnen spelenderwijs door te ontdekken en te ervaren met verschillende sensomotorische activiteiten en verschillende materialen. Zo leren we welke dieren er een witte vacht hebben en goed tegen de kou kunnen. Maar ook waarom de vogeltjes extra voer moeten hebben en hoe de Pollewoppers de vogeltjes kunnen helpen. En waarom ijs en sneeuw smelt als we het warmer wordt.

Verteltafel

Op de Pollewop winter verteltafel kunnen mijn Pollewoppers dit keer het verhaal van het prachtige prentenboek “Kan ik er ook nog bij” van Loek Koopmans naspelen.  Het boek gaat over een oude man die in een winters bos zijn rode wollen want verliest. De warme want geeft  verschillende dieren  een fijn onderdak totdat het hondje van de man terugkomt. Het verhaal komt op deze manier nog meer tot leven en het spelen met de figuren die in het boek voorkomen is niet alleen leuk maar stimuleert ook de taalontwikkeling, de spelontwikkeling, de fantasie en het samenspel.

 

De winter verteltafel bij Pollewop

Sensomotorisch

Om de sensomotorische ontwikkeling te stimuleren en spelenderwijs te leren over de winter hebben we ook dit jaar weer Antarctica Pret bij Pollewop! Eindeloos veel spelplezier op de Zuidpool met een ijszee van koude, blauwe gelei, sneeuw van zachte slagroom en ijsbergen van lego. Samen met de pooldieren van Schleich ontstaan er de leukste Pollewop avonturen.

En hebben we natuurlijk weer WinterWaterPret! Ontdekken, ervaren, beleven en volop verwondering met een bak water vol pompommetjes, blauwe ijsklontjes, glitter sneeuwsterren, playmais en een grote sneeuwster van fiberfill. De Pollewoppers ervaren dat het water eerst helder en warm is en dat de ijsblokjes koud en glibberig zijn. Als de ijsblokjes smelten ontdekken ze dat het water in het bakje langzaam steeds kouder en blauwer wordt. Ook de materialen zorgen voor verwondering. Zo lossen de stukjes playmais langzaam op in het water en zijn ineens verdwenen, blijven de blauwe glitter sneeuwsterren drijven maar zakken de witte steeds naar beneden en zuigen de pompommetjes en de grote sneeuwster water op die je dan weer kunt uitknijpen.

En vanzelfsprekend maken we weer de ontzettend favoriete Pollewop bevroren dinosaurus eieren! Met pipetjes, warm water en veel geduld worden de eieren “uitgebroed” en kunnen de baby dino’s uit het gesmolten ijs worden gehaald.

Met Schleich dieren maken we pootafdrukken in de sneeuw van zelfgemaakte klei en ontdekken we hoe ieder dier een andere pootafdruk heeft. Als het buiten gesneeuwd heeft verven we de sneeuw met de mooiste kleuren. Ook bouwen we met gekleurde ijsblokken op de prachtige witte ondergrond.

Binnen ontdekken we op de lichttafel wat licht doet met verschillende materialen. Door te experimenteren met verschillende materialen worden nieuwe elementen zoals extra felle kleuren, schaduwen en contrast ontdekt waardoor het spel een andere beleving krijgt.

 

Kijk voor meer leuke Pollewop avonturen eens op de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop

Winter bij Pollewop - Antartica sensomotorisch ervaren en beleven
Winter bij Pollewop - Pootafdrukken maken in de sneeuw
Winter bij Pollewop - dino eieren uitbroeden