Oogstfeest

Nu de dagen korter worden gaat de zomer langzaam plaats maken voor de eerste tekenen van de herfst. De peertjes, druiven en frambozen in het Pollewop moestuintje zijn rijp en kunnen geoogst worden. Samen met kabouter Thijm op de Seizoenstafel vieren we het oogstfeest. Op deze manier leren we niet alleen spelenderwijs over het oogsten van vruchten, granen en groenten maar worden mijn Pollewoppers ook bewust waar producten als brood en mais vandaan komen.

Verteltafel

Op de verteltafel staat het prachtige boek Het appeltulbandje. Het verhaal gaat over een oud vrouwtje dat heel veel zin heeft in een appeltulbandje. Omdat ze geen appels in huis heeft en wel pruimen, doet ze die in een mandje en gaat op stap. Ze geeft haar pruimen weg en krijgt er iets anders voor in de plaats. Dit herhaalt zich ettelijke malen tot ze uiteindelijk toch met appels thuiskomt en ze haar doel heeft bereikt. Het boek leert ons oprecht voldoening te halen uit geven en ontvangen. En met het heerlijke recept uit het boek bakken we ons eigen heerlijke appeltulbandje.

Verteltafel Oogstfeest

Michaël

Vlak na de herfstevening wordt ook het Michaëlsfeest gevierd. Het is een oogstfeest waar de legende van de aartsengel Michaël die de draak verslaat, centraal staat. De draak staat symbool voor het “kwaad” dat overwonnen moet worden met moed, kracht en vertrouwen. Bijzonder aan dit verhaal is dat de draak niet gedood wordt maar getemd en dat het je uitnodigt om naar jezelf te kijken, de juiste keuzes te maken en dankbaar te zijn voor alles wat je hebt bereikt (de oogst die je hebt binnen gehaald).

En hoewel het drakenthema voor de jongste Pollewoppertjes nog een beetje te spannend is komt het tijdens het oogstfeest toch ongemerkt terug. Want tijdens het oogsten van de peren hebben we kracht nodig om de peren te plukken en moeten we heel dapper op een trapje klimmen om de hoogste peren te kunnen oogsten. En tijdens het kneden van het deeg voor het appeltulbandje hebben we niet allen kracht maar ook doorzettingsvermogen nodig.

Kijk voor onze leukste oogstfeest avonturen op  de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop

Zelfgeplukte druifjes eten
Sensorische activiteit oogstfeest
Pollewop Perenmoes maken