Samen zaaien

Nu de lente is begonnen kunnen we eindelijk beginnen met het zaaien van nieuwe groenten in het Pollewop moestuintje. Maar omdat het nog een beetje koud is buiten, laten we de zaadjes binnen ontkiemen voordat we ze buiten in het moestuintje planten. Voor kleine kinderen duurt het ontkiemingsproces soms wat te lang dus daarom zaaien we ook altijd tuinkers. Tuinkers ontkiemt altijd al na een paar dagen en is al na een week eetbaar. Ook het laten ontkiemen van bonen is Bij Pollewop ieder jaar weer favoriet. Omdat een boon geen aarde nodig heeft om te ontkiemen is het een geweldig leuke en leerzame manier om in een glazen potje te laten zien hoe de boon in een plant veranderd.

Samen verwonderen

Heel voorzichtig gieten mijn Pollewoppers een klein beetje water in een glazen potje om er daarna een stukje keukenrol in te proppen. Geduldig en vol verwondering wachten we tot al het water is opgezogen door de keukenrol om er daarna een bruine boon in te leggen. Sommige Pollewoppers maken heel behoedzaam een mooi bedje voor de bruine boon en sommige gooien de boon zo in het potje. Maar dat maakt voor het kiemingsproces niets uit. Bonen zijn heel makkelijk want zelfs als ze ondersteboven geplant worden zullen de wortels altijd terugdraaien naar beneden.

Het Pollewop Moestuintje

Als de deksels dichtgedraaid zijn worden de potjes op een warme plek voor het raam gezet. Na een week beginnen de bonen al te ontkiemen wat zorgt voor een hoop verwondering. Als ze eenmaal ontkiemd zijn groeien ze vrij snel en zodra er blaadjes aankomen planten we de bonenplant in het Pollewop Moestuintje en krijgen alle Pollewoppers hun eigen potje met ontkiemde boon mee naar huis zodat ze het bijzondere groeiproces van de bruine boon ook thuis kunnen volgen.

Ontdekken, ervaren en beleven bij Kinderopvang Pollewop

Samen oogsten

In de Pollewop tuin staan ook een aantal vaste eetbare planten en zo we volgen het proces van nog kale takken naar het moment dat de eerste vruchtjes verschijnen. Nu maar hopen dat de zon veel schijnt en dat we over een tijdje heerlijke groenten uit het Pollewop moestuintje kunnen eten. Want dat is natuurlijk het aller-aller-leukste! Lekker snoepen van de druiven, aardbeitjes, framboosjes, vijgen en hopelijk ook dit jaar weer van de zelf gezaaide courgette, komkommer, tomaatjes en pompoen.

En omdat we maar weinig ruimte hebben in het Pollewop Moestuintje maar mijn Pollewoppers eindeloos door willen blijven zaaien maken we voor binnen ook een klein moestuintje van 2 soorten zelfgemaakte klei om mee te spelen. Vol fantasie en worden de zaadjes en bloementjes keer op keer geplant en wordt de sensomotoriek spelenderwijs gestimuleerd.

 

Samen ontdekken

Op de verteltafel staat “Het zaadje in de wind” van Eric Carle.
Een prachtig geïllustreerd boek dat het fascinerende verhaal van de levenscyclus van zaadje tot bloem verteld. Tien zaadjes worden meegevoerd door de wind en onderweg valt er telkens één zaadje af. Zo blijft er eentje steken in de sneeuw en wordt een ander opgegeten door een vogel. De reis is vol gevaren, maar gelukkig blijft het kleinste zaadje over dat uiteindelijk uitgroeit tot een schitterende reuze zonnebloem.

Pollewop Moestuintje | Op de Pollewop verteltafel | Eric Carle

Kijk voor meer leuke Pollewop avonturen eens op de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop