Visie & Werkwijze

Mijn visie

Wat zou het fijn zijn als alle kinderen kunnen opgroeien in een veilige, warme omgeving met mooie materialen en veel liefdevolle aandacht. En dat ze de kans krijgen zich in hun eigen, unieke tempo te ontwikkelen en spelenderwijs te leren.

Door met veel liefde en aandacht een hechte band op te bouwen, goed te kijken naar wat mijn Pollewoppers nodig hebben en daarop in te spelen voelt een kind dat hij of zij er mag zijn.

Want alleen als een kind zich veilig, vertrouwd en gekend voelt komt er ruimte om op ontdekking te gaan en zichzelf te ontwikkelen.

Geïnspireerd door bekende pedagogen als Emmi Pikler, Maria Montessori en Rudolf Steiner is de Pollewop visie ontstaan. Vrij spelen en ontdekken in een natuurlijke omgeving waarbij het ritme van de natuur gevolgd wordt vinden we erg belangrijk. Daarom zijn we veel buiten. In de uitdagende Pollewop tuin of in het bos waar we bewonderen, verwonderen, ontdekken en vrij kunnen bewegen.

Maar ook binnen kunnen mijn Pollewoppers volop spelen met natuurlijke materialen en beleven we de seizoenen.

Ik vind het belangrijk dat de kinderen zelfstandig leren ontdekken en spelen. Door ze ruimte en tijd te geven en ze op een positieve manier te stimuleren en te begeleiden kunnen kinderen zichzelf en hun eigen lichaam goed ontdekken en zichzelf beter leren kennen. Hierdoor bouwt een kind zelfvertrouwen en zelfrespect op zodat ze een positief zelfbeeld ontwikkelen en mogen worden wie ze zijn.

Ook herhalingen dragen bij aan het zelfvertrouwen van een kind en geven een gevoel van veiligheid. Daarom komt dit niet alleen terug in de structuur van de dag waarbij dagelijks eet-, speel- en rustmomenten elkaar afwisselen maar ook in de natuurbeleving waarbij de seizoenen elkaar afwisselen en in de materialen die tijdens het spelen, voorlezen en zingen gebruikt worden.

Maar het allerbelangrijkste bij Kinderopvang Pollewop blijft dat de kindjes met veel plezier komen spelen, zich veilig en vertrouwd voelen en vooral zichzelf kunnen zijn! En dat de ouders hun kostbaarste bezit met een gerust hart bij mij achterlaten.

De praktijk

Een warme omgeving met natuurlijke materialen, houten en open einde speelgoed voor alle leeftijden en ontwikkelingsfasen.

Een kindvriendelijke tuin met veel verschillende speelmogelijkheden en eetbare planten. In het voorjaar zaaien we altijd nieuwe eetbare plantjes die we daarna samen proeven en opeten. En in het najaar maken we appeltjesmoes en maken we zelf pompoensoep.

Zowel binnen als buiten staat natuurbeleving centraal. Zo volgen we ieder jaar de levenscyclus van verschillende beestjes met echte vlinder-, lieveheersbeestjes- broedeitjes of kikkerdril en maken de ModderKoks de heerlijkste gerechten in de Pollewop Modderkeuken. We ontdekken en spelen veel met de materialen die natuur te bieden heeft en mogen daarbij vies worden.

Gevarieerd spelaanbod met veel aandacht voor de sensomotorische ontwikkeling.

Veel verschillende activiteiten zoals met de bakfiets op stap, wandelen, naar het bos, Het Cadettenkamp of beestjes zoeken in de kikkerpoel. Het zelfstandig lopen of fietsen op de Pollewop loopfiets wordt hierbij gestimuleerd zodra mijn Pollewoppers er aan toe zijn.

Door het spelenderwijs werken met thema’s en de seizoenen leren en ontdekken de kinderen op een vrijblijvende en natuurlijke manier.

Een dagindeling met veel regelmaat maar die is aangepast aan het ritme van de kinderen. Alle kinderen hebben hun eigen slaapkamer, bedje en babyfoon zodat ze ongestoord kunnen slapen op het moment dat ze er aan toe zijn.

Slaapcomfort maar ook veiligheid vinden we heel erg belangrijk. Daarom slapen alle kinderen in een goedgekeurd ledikant voorzien van Aerosleep matras, Aerosleep matrasdekje en speciale Aerosleep hoeslakentjes. En slapen alle kinderen in een goed passende babyslaapzak aangepast aan het seizoen en de leeftijd.

De allerkleinste Pollewoppers kunnen heerlijk uitrusten en/of slapen in een babyhangmatje of wiegje van organisch katoen, dat zowel binnen als buiten onder de overkapping gehangen kan worden. Indien baby’s het fijn vinden kunnen ze ook gedragen worden in een tricot-slen van Babylonia of in een draagzak.

Door het gebruik van babygebaren kunnen hele jonge kinderen zich al duidelijk maken voordat ze kunnen praten. Dit geeft een kind rust, zelfvertrouwen en versnelt de ontwikkeling van de gesproken taal.

Aandacht voor voeding door veel biologische en verse producten te gebruiken. We vermijden kunstmatige zoetstoffen en kleur- geur- en smaakstoffen en eten we zoveel mogelijk suikervrij. We drinken water, thee en (plantaardige) melk. Kinderen die na 17.00 uur worden opgehaald eten gezamenlijk een vers bereide, gezonde, warme maaltijd. Bij Pollewop zijn we tevens gespecialiseerd in gluten,- zuivel,- en sojavrije voeding zonder meuk. Maar ook voeding voor andere allergieën, intoleranties of (geloofs)overtuigingen zijn bespreekbaar.

Naast het persoonlijk contact werk ik met een heen en weer boekje. In dit boekje schrijf ik regelmatig hoe het gegaan is en wat we allemaal gedaan hebben. Ook de ouders mogen erin schrijven wat zij belangrijk vinden. Vragen, opmerkingen of zomaar wat zij allemaal hebben meegemaakt of hoe het met hun kindje gaat.

Omdat we bij Pollewop veel waarde hechten aan een goede en veilige hechting en vertrouwdheid in de groep werken we bij Pollewop niet met halve dag opvang en is het alleen maar mogelijk om minimaal 2 dagen af te nemen. 

Vanwege de rust in de groep en omdat we bij Pollewop voldoende tijd willen hebben voor de (buiten) activiteiten is er voor gekozen dat de brengmomenten niet later mogen zijn dan 09.00 uur en de haalmomenten niet eerder kunnen zijn dan 16.30 uur. Tevens is vanwege de rust tijdens ons gezamenlijk eetmoment ophalen tussen 16.45 uur en 17.45 ook niet mogelijk.

op en top pollewop kinderopvang Pollewop Teteringen
Op en top Pollewop
Loose Parts Play