Sint-Maarten

Sint-Maarten, het eerste lichtjesfeest in de donkere tijd van het jaar, het feest van geven & delen en van elkaar echt zien. Een feest wat hier in het zuiden nauwelijks gevierd wordt omdat op de “elfde van de elfde” traditiegetrouw het Carnavalsseizoen losbarst.
Ook ik ben er niet mee opgegroeid. Ik had wel eens gehoord van Sint-Maarten die zijn halve mantel aan een bedelaar gaf maar daar bleef het dan ook bij. Totdat ik een aantal jaar geleden meer te weten kwam over de oorsprong van het feest en hoe je er op verschillende manieren betekenis aan kunt geven.

Symboliek

Dat Sint-Maarten niet zijn hele mantel gaf maar de helft staat voor mij symbool dat je pas goed voor een ander kunt zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt en dat een ander je nooit geheel kan omhullen maar dat je altijd een deel zelf moet doen. En dat is waar Pollewop voor staat: ik bied mijn lieve vriendjes met alle liefde de warme omhulling van de Pollewop mantel maar geef ze ook de ruimte en stimuleer ze om zichzelf vanuit hun eigen kracht te ontwikkelen. En bij iedere Pollewopper gaat dat op een andere manier. Door goed naar ze te kijken en te zien wat ze nodig hebben maar ook door ze te leren, goed naar zichzelf te luisteren, wat wil ik, wat zijn mijn grenzen, wat vind ik fijn en wat niet.

Seizoenstafel Sint-Maarten

Lichtjesfeest

Maar Sint-Maarten is ook het lichtjesfeest waar we bij Pollewop op donkere dagen de kaarsjes aansteken, genieten van het gezellig samen zijn, liedjes zingen en de magie ontdekken van het doorschijnende vliegerpapier die we op onze glazen potjes plakken.

Met de mooie houten figuren van Ostheimer kunnen mijn Pollewoppers het verhaal van Sint-Maarten en de bedelaar op de seizoenstafel naspelen. En wat ben ik trots op de prachtige stadspoort en -muren, met veel liefde gemaakt door mijn allerliefste Frank, waardoor het verhaal nog meer tot leven komt en nog meer uitnodigt tot fantasierijk spel.

Ik wens jullie allemaal een hele mooie Sint-Maartentijd en hoop dat de lichtjes in jullie hart net zo mooi zullen stralen als de prachtige lantaarntjes gemaakt door mijn Pollewoppers

Kijk voor meer leuke Pollewop avonturen eens op de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop