Lichtjesfeest

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, het laatste lichtjesfeest na een donkere periode. We vieren dat het langzaam weer lichter wordt, de natuur uit zijn winterslaap ontwaakt en we de lente bijna kunnen ruiken!

Bij het eerste lichtjesfeest op 11 november met Sint-Maarten, 40 dagen voor kerstmis ontstaken we onze lantaarns en brachten het licht van buiten naar binnen. Met dit laatste lichtjesfeest, 40 dagen na kerstmis, brengen het licht symbolisch weer naar buiten.

Walnootkaarsjes

De afgelopen week hebben we bij Pollewop bijenwaskorrels gesmolten en daar mooie walnootkaarsjes van gemaakt maar tradtiegetrouw werden in de lichtjestijd daarvoor alle kaarsrestjes verzameld. Nu het weer lichter wordt hebben we de kaarsjes niet meer nodig en smelten we ze om tot drijfkaarsjes of laten de restjes buiten in de grond stollen om de aarde met het licht van de brandende kaarsjes de kracht te geven die het nodig heeft om alles weer te laten groeien en bloeien.

 

De winter verteltafel bij Pollewop

Verwondering

Buiten ontdekken we vol verwondering hoe de eerste bolletjes boven de grond uitkomen en klingelen we zo hard we kunnen met het belletje van de sneeuwklokjesketting om de natuur wakker te maken tewijl we het liedje van het krokusbolletje zingen.

En we eten pannenkoeken! Grote, ronde, goudgele pannenkoeken als de zon waar we zo naar verlangen! In vroegere tijden werden deze pannenkoeken gemaakt met het meel van de laatste oogst.

En net als de natuur om ons heen aan een nieuwe cyclus begint, is Maria Lichtmis een mooie tijd om aan iets nieuws te beginnen. Plant de zonnebloempitjes die door de Pollewoppers met veel liefde en aandacht uit de verdorde zonnebloem zijn geplukt en vraag je ondertussen af welk zaadje in jou of jullie gezin mag gaan wortelen, mag gaan groeien en tot bloei mag komen. 

Fijne Maria Lichtmis!

Kijk voor meer leuke Pollewop avonturen eens op de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop