Advent

Terwijl de Sint met al zijn Pieten voor een hoop gezelligheid zorgde waren we bij Pollewop ook al volop bezig met de voorbereidingen voor de Adventsperiode. Want midden in de Sinterklaas periode, 4 zondagen voor kerst begint de Advent. Advent komt van het Latijnse woord Adventus en betekent: komst, de komst van het licht op aarde.

Buiten worden de dagen steeds korter en is het weer vaak nat en grauw. De natuur gaat in ruststand en bereidt zich voor op een nieuwe levenscyclus. Ook bij Pollewop doen we het wat rustiger aan. We zijn wat meer binnen en genieten van de kaarsjes die branden. Door tijdens Advent iedere week een extra kaarsje aan te steken wordt het binnen steeds een beetje lichter en leven we toe naar de Midwinternacht waarna het buiten ook steeds een beetje lichter zal worden.

Vanuit de antroposofische traditie worden de adventsweken opgebouwd naar het beeld van de schepping. Bij Pollewop combineren we deze opbouw met de 4 adventskaarsen. In de eerste Adventsweek gaan we op zoek naar mooie (edel)stenen en schelpen en leggen deze bij de Adventskaarsen. In de tweede week voegen we daar zaden, mossen en takjes aan toe. Buiten dekken we de geplante bloembolletjes toe met afgevallen bladeren. In de derde Adventsweek gaan we op zoek naar mooie veren in het bos en plaatsen we  deze samen met de dieren  in de kerststal. We voeren de vogels en maken het egelhuisje winterklaar. En in de vierde week gaan Jozef en Maria het kerststalletje binnen waarin het kerstkind in de kerstnacht geboren zal worden. We zijn extra lief voor elkaar en de mensen om ons heen. En maken we iets moois of iets lekkers voor de mensen die het nodig hebben.

Seizoenstafel

Ook maakten we samen met de Pollewop peuters de afgelopen weken een mooi Adventstuintje van walnoten voor op de Pollewop seizoenstafel.
Eerst maakten we heel voorzichtig de walnoten open en peuzelde we de nootjes eruit die daarna heerlijk in onze mondjes verdwenen. Vol aandacht werden de walnootdoppen in een mooie gouden kleur geverfd. Van schapenwol rolde we met onze handjes een bedje van wol die daarna zorgvuldig in de doppen werden gelegd. Op het bedje van schapenwol werd in iedere walnoot een mooi klein edelsteentje gelegd. Om daarna de walnoot helften weer aan elkaar te lijmen.

Advent bij Pollewop Seizoenstafel Adventstuintje

 

De walnoten legden op de takken van de levensboom in spiraalvorm op de seizoenstafel. De Adventspiraal staat symbool voor het naar binnen gaan en weer naar buiten gaan, zoals we het licht naar binnen brengen voor het buiten weer aanwezig is.
En terwijl we kaarsjes branden en adventsliedjes zingen mag er iedere dag een andere Pollewopper een walnoot vol verwondering open maken en de walnoot met edelsteentje mee naar huis nemen.

December is een mooie maand om wat meer naar binnen te keren en te voelen wat er voor jou echt toe doet. Om stil te staan bij het kleine en het fijne en om voluit te genieten. Zo leven we bij Pollewop samen toe naar kerst! Ik wens jullie allemaal een hele mooie Adventstijd toe.

Kijk voor meer leuke Pollewop avonturen eens op de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop

Advent bij Pollewop walnootjes verven
Advent bij Pollewop walnootjes vullen met schapenwol
Advent bij Pollewop walnootjes vullen met edelsteentjes