Koolwitjes

Een paar weken geleden lag er een wel bijzonder pakketje in de brievenbus! Heel voorzichtig maakten we het pakketje van de Vlinderstichting open en vol verwondering ontdekten we wat er in de petrischaaltjes zat. Eitjes, rupsjes en coconnen van Het Koolwitje. Maar wat zijn de vlindereitjes klein. Gelukkig hadden we een “ver bril” zoals 1 van mijn Pollewop vriendjes het vergrootglas noemt en konden we de eitjes al wat beter zien. Door de eitjes in een speciale bak tot ontwikkeling te laten komen zien we van dichtbij hoe er hele kleine rupsjes uit de vlindereitjes kruipen. Maar ondanks dat ze zo klein waren werden de mini rupsjes ook uitgebreid bewonderd en werd er zelfs een poging gedaan om ze te tellen.

Ontdekken

De rupsjes houden van verschillende koolsoorten en zo ontdekken we tot grote hilariteit van de Pollewoppers dat als de rupsen een andere koolsoort eten ook hun poepkleur verandert. Doordat de rupsen heel veel eten en dus ook heel veel poepen maken we de bak iedere dag heel voorzichtig schoon. Langzaam veranderen de kleine, bijna onzichtbare rupsen in hele grote, dikke rupsen die uiteindelijk gaan verpoppen. Als we goed kijken en veel geduld hebben hebben zien we de poppen af en toe bewegen. 

Bewonderen van de eitjes van Het Koolwitje
Op de Pollewop verteltafel: Rupsje Nooitgenoeg

Verteltafel

Bij Pollewop op de verteltafel: Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Door interactief voor te lezen met ondersteunde spelmaterialen van hout en vilt worden mijn Pollewoppers actief betrokken bij het voorlezen. Zo laten ze de maan verdwijnen en de zon opkomen, wordt het eitje op het blad aandachtig bekeken, de spelmaterialen uitvoerig benoemd, kruipt Rupsje Nooitgenoeg heel enthousiast door alle gaten in de afbeeldingen van het boek, wordt het fruit enthousiast geteld en de 

etenswaren gulzig door Rupsje Nooitgenoeg opgegeten. Tenslotte maken ze van een mooie cocon voor Rupsje Nooitgenoeg zodat hij zich kan ontwikkelen tot een prachtige vlinder.

Kijk voor meer leuke Pollewop avonturen eens op de Facebook of Instagram pagina van Kinderopvang Pollewop!